Lágyszárú növények - bevezető

A Natura 2000 erdők struktúra és funkció monitorozásának továbbfejlesztett módszertana nem követeli meg az élőhelyek teljes fajkészletének ismeretét és dokumentálását. "Csak" a fákat és cserjéket kell tudni felismerni és a lágyszárúak egyes csoportjait: a "tipikus fajok" meghatározott listáját, a legveszélyesebb özönfajok körét és a tömeges megjelenésű degradációt jelző növényeket. Ez sem kevés ... országosan néhány száz növényfaj (élőhelyenként ennél szűkebb). Ezeket azonban meg kell tanulni, hogy felismerésük biztos legyen.

Azért dolgoztuk ki ezt a módszert, hogy a felmérők körét bővíthessük, hogy az országos monitorozáshoz statisztikailag szükséges elég nagy mintaszámot könnyebben el lehessen érni, hogy megnyissuk a lehetőséget az önkéntesek előtt.

Az 'ÖNKÉPZŐ' kvízkérdéseivel könnyen felmérhetjük aktuális tudásszintünket és a további tanulást célzottan irányíthatjuk a módszertan követelményeinek megfelelően.

A fajokat megismerni és megtanulni persze terepen lehet a legjobban, de remek digitális tartalmak találhatók az interneten. Ilyen például a TERRA Alapítvány honlapja, a Botanikai Fórum vagy az on-line Növényhatározó.